Udfald / Internetsupport / Kontakt os / Søg
 
   
 
 
     
Forside > Generelt > Nyheder > Fagre nye fjernsyn Print
11-03-2006 Tilbage til oversigt
Fagre nye fjernsyn

Fagre nye fjernsyn

Undgå faldgruberne når du vælger fladskærm til tv og pc

De flade fjernsyn stormer frem. Salget har for længst overhalet de traditionelle billedrørsmodeller, der inden længe vil forsvinde helt ud af markedet. De slanke skærme har åbenlyse fordele - men også en del knap så åbenlyse ulemper.

En stor - og ofte overset fordel - ved de flade tv-apparater er, at de er rigtig gode til at gengive pc-billeder. Enhver, der har prøvet at koble computeren til et billedrørs-tv ved, at skærmteksten bliver så udtværet, at den i praksis er ulæselig. Dette er en af grundene til, at vi ikke for længst er begyndt at bruge fjernsynet til email og websider.

Med et flad-tv er det en anden historie - hvis man vælger den rette model.

To hovedtyper

Der findes to typer: Plasma og lcd. Plasma-skærmen består af gasfyldte celler, der hver fungerer som et mikroskopisk lysstofrør. Det største problem ved denne teknik er risikoen for indbrænding. Statiske dele af billedet (f.eks. start-knappen på Windows-skrivebordet) kan simpelthen "brænde sig fast" på skærmen. Blandt andet derfor har mange tv-producenter droppet plasma til fordel for lcd, der af de fleste betragtes som fremtidens tv-teknologi.

I dag bruges lcd mest i mindre og mellemstore skærme. For også denne teknologi har svagheder, og de bliver meget synlige i stort format. På lcd-skærmen dannes billedet af flydende krystaller, der ikke selv afgiver lys og derfor må oplyses af en lampe. Det sidste betyder, at lcd-skærme har svært ved at gengive sorte og mørke nuancer, der ofte flyder sammen i en gråbrun masse.

Mange pc-brugere har lært på den hårde måde, at lcd-skærme kan få pixelfejl. Altså bittesmå sorte eller kulørte prikker, som aldrig forsvinder. Lcd-fjernsyn er lige så udsatte, så tjek producentens politik for ombytning. Ofte skal der være et stort antal centralt placerede pletter, før skærmen accepteres som defekt.

Opløsning

Fra pc'en ved vi også, at lcd-skærme kun leverer et flot billede i én bestemt opløsning. Det er ikke et stort problem på computeren, hvor man blot indstiller grafikkortet til skærmens faste opløsning. Men når skærmen bruges som tv, er det mere kompliceret. Både tv-udsendelser og dvd-film har så lav opløsning, at billedet skal skaleres op for at passe til lcd-skærmens højere opløsning. Dette vil næsten altid forringe billedkvaliteten.

Mange lcd-skærme har en opløsning på 1280 x 768. Et hurtigt regnestykke viser, at sådan en skærm faktisk ikke følger det gængse 16:9 bredformat - men derimod 15:9. Skærmen er med andre ord "for smal", så også her skal skærmens processor på ekstra regnearbejde. Altså endnu en kilde til forringet billedkvalitet.

Omvendt findes der fladskærme, som har lavere opløsning end et almindeligt tv-signal. Billedkvaliteten på disse skærme er ringere end på et billigt billedrørs-apparat.

Et godt tip er at vælge en skærm med det lille "HD Ready" logo. Så ved du, at skærmen er forberedt på fremtidens tv-udsendelser med høj billedopløsning (High Definition). Disse billeder har så meget skarphed og dybde, at det næsten opleves som at kigge ud gennem et blankpudset vindue.

Den lille "HD Ready" mærkat viser, at skærmen opfylder nogle tekniske mindstekrav. Men det er ikke noget kvalitetsstempel. Selv om tv-skærmen er "HD ready", kan den godt være et dårligt fjernsyn. Det afgøres af kvaliteten - og det vil i høj grad sige alderen - af den elektronik, der sidder inde i skærmen.

Pris og kvalitet

Når man bladrer i tilbudskataloger, er det svært at se, hvorfor man skal give 20.000 kr. for en skærm, når man kan få en større model for det halve - måske endda fra samme producent. Men den er god nok - desværre. Man får generelt, hvad man betaler for.

Hvis du ser skærmene i funktion, side om side, er forskellen tydelig. Vær opmærksom på, at mange tv-butikker viser dvd-film på skærmene - ofte tegnefilm. Det giver et falsk indtryk af, hvordan billedet ser ud med et almindeligt tv-signal. Støj i billedet fremstår langt tydeligere på en lcd-skærm end på et gammeldags billedrør. Så mange har fået sig en slem overraskelse, da de første gang tændte deres nye flad-tv hjemme i stuen. Spørg hellere i butikken om du må se tv'et med et almindeligt antennesignal.

Eller endnu bedre: Køb skærmen med fuld returret. Få aftalen på skrift - eller vælg en af de mange butikker, hvor returret er en selvfølge. Så kan du i ro og mag afprøve fjernsynet med både antenne-signal, dvd-afspiller og pc.

Glem ikke at bruge ørerne. Lyden fra de indbyggede højttalere er ofte lige så flad som fjernsynet. Har du et stereoanlæg, kan du trække et phono-kabel fra tv'et til anlæggets forstærker. Men hvis du vil bruge skærmen til film og spil, er der næsten ingen vej uden om et godt surround-anlæg. En elegant "mellemløsning" er Yamahas lyd-projektorer, der kan give en overbevisende surround-effekt fra en enkelt boks, som monteres under skærmen (se: kortlink.dk/2gnb).

Hvis du ikke har råd til en god fladskærm - så lad være med at købe en billig. Det er bedre at udskyde købet, for priserne er i frit fald. Og imens stiger kvaliteten, så de omtalte børnesygdomme bliver mindre synlige.

Pc til dit tv

Næste gang du køber pc, bør du overveje en model med tv-kort og den særlige "medie-udgave" af Windows XP (Media Center Edition). Den er fyldt med tv-venlige finesser, der gør sig glimrende på et lcd-tv. Du kan bruge pc'en som harddiskoptager, tjekke tv-programmet på internet og programmere optagelser med få klik. Samtidig får du bekvem adgang til computerens samling af musik, fotos og video.

Husk at udnytte den digitale forbindelse (HDMI/DVI), når du kobler pc'en til fjernsynet. Og vær opmærksom på, om pc'ens grafikkort matcher skærmens opløsning. Det sidste kan give anledning til en del problemer, som ofte kan rettes med programmet Powerstrip (kortlink.dk/2gmf). Dette program bør ikke bruges i blinde, så find mere information ved at søge i Google efter "powerstrip opløsning".

Hvis du vil helt ud over dette problem, eller bare ikke har lyst til at flytte selve pc'en ind i tv-stuen, kan du i stedet bruge en såkaldt extender. Det er en boks, der let kobles til fjernsynet, og via netværket (evt. trådløst) giver adgang til en pc med Windows XP Media Center Edition.

Det bedste bud på sådan en boks er Xbox 360, der samtidig er en glimrende spillemaskine. Tilmed den eneste af slagsen, der kan vise spillene i den flotte HD-opløsning. På den måde får du fuldt udbytte af din skærm, mens du venter på, at HD-TV vinder indpas herhjemme.

Inden årets udgang vil vi desuden se de første bud på dvd'ens afløser, som spiller højtopløselige film fra HD-DVD eller Blu-Ray plader. Her er tale om to stridende formater, så mange vil nok udskyde denne investering, indtil formatkrigen er afgjort. Men tv-skærmen kan du godt købe nu. Bare du ser dig for.

Digitalt TV

Allerede fra den 31. marts bliver det muligt at modtage DR1, DR2 og TV2 i digital kvalitet. Dette kræver at du som medlem af antenneforeningen køber af en særskilt digital dekoder. Hvis du har købt et nyt fladskærms TV kan dekoderen være indbygget i dit nye fjernsyn. Hvis dette ikke er tilfældet kan dekoderen købes i en radio- tv-forretning som en separat boks.

De digitale tv-udsendelser er i ægte 16:9 format med mulighed for digital surround-lyd og elektronisk programguide.

Mere information kan findes på: http://www.digi-tv.dk/

Nyheder
Faaborg Vest Antenneforenings nyhedssektion er delt op i fire sektioner; nyheder vedrørende TV & Radio, nyheder vedrørende Internet, generelle nyheder, og IP telefoni.
 
I nedenstående kan du vælge en af disse nyhedssektioner: 
Faaborg Vest Antenneforening - Margrethevang 57 - 5600 Faaborg, telefon 4440 1213
Designet af conceive.dk
プラダ 財布 クロエ 店舗 FILA メンズ店舗 エアジョーダン ナイキ スニーカー 正規品 BRIEFING CONVERSE 免税店 人気新品 カテゴリ フェンディ 財布 グッチ 財布 メンズ KEEN レディース専門店 帽子 通販 メンズ INCASE 店舗 80%以上割引 LACOSTE 激安販売CLARKS シャネル 財布 フェンディ 財布 PATRICK 値段免税店 puma スニーカー アウトレット TUMI 激安販売 VANS 日本正規専門店 CONVERSE 本物正規品販売 グッチ 財布 アグ 激安 jordan nike apparel クロエ 財布 コーチ アウトレット air force エルメス 財布 プラダ アウトレット
ナイキ 靴 コンバース オールスター レイバン 店舗 レイバン サングラス バンズ 靴 Cheap nike Air Jordan