Udfald / Internetsupport / Kontakt os / Søg
 
   
 
 
     
Forside > Internet > Nyheder > Beskyt din pc´er med en firewall Print
17-09-2005 Tilbage til oversigt
Beskyt din pc´er med en firewall

Kort fortalt er en firewall et redskab, som ud fra et sæt regler kan bestemme hvilken type trafik, der må tillades og hvilken trafik, der skal forhindres. Den fungerer således som en slags portvagt, hvor datapakken enten får lov at passere eller afvises. De findes populært sagt i to forskellige udgaver, som hver har deres fordele. Firewalls leveres typisk i en hardware boks, som man stiller op og konfigurerer med den sikkerhedspolitik, man ønsker. En sådan type firewall anvendes af langt de fleste virksomheder. En anden type firewall, som er langt billigere og mere relevant for den private bruger, forhandles mange steder lige fra den lokale pc-leverandør til de store supermarkedkæder. De fleste kalder denne enhed for en router, hvilket det rent teknisk også er, men flere af dem indeholder faktisk en firewall feature.

Hvis man overvejer at købe en router/firewall boks, så vil man med det samme støde på nogle grundlæggende begreber som er nødvendige at forstå. Det ene er NAT (Network Address Translation), som frit oversat betyder adresse-oversættelse. NAT er ikke specielt kompliceret og betyder, at den nye router/firewall, man har købt, oversætter ens lokale IP-adresse til en offentlig IP-adresse. Alle brugere får, når de forbinder sig til internettet og surfer rundt, tildelt en offentlig IP-adresse. At boksen klarer denne opgave betyder, at din pc eller hjemmenetværk, ikke længere er direkte forbundet til internettet. Nu etableres forbindelsen i stedet igennem routeren/firewallen. Det gode er, at din pc og hjemmenetværk, herefter er beskyttet mod den værste "støj" fra nettet og dermed ikke så let kan inficeres. Støjen opfanges af routeren/firewallen, inden den får lov at ankomme til din pc. Mange internetorme har inficeret private brugere fordi disse var koblet direkte op nettet uden beskyttelse. Hvis en ny pc kobles ubeskyttet på nettet, og man som den gode internetbruger man jo er, forsøger at lave en opdatering via Windows update, så vil pc'en i mange tilfælde være inficeret med en orm inden opdateringen er gennemført. Hvis man derimod bruger en router/firewall vil ormen blive afvist og man kan opdatere sit system i fred og ro.

Fordelen ved en router/firewall er, at den ikke optager ressourcer på systemet og ikke plager brugeren med forskellige alarmer, som kan være svære at fortolke. Alarmer skrives i stedet til en log, som man kan undersøge nærmere, hvis man ønsker det. Endvidere er fordelen ved en router/firewall, at man kan have mange maskiner beskyttet bag denne enhed på samme tid, ligesom den fortsat beskytter selvom man skulle blive inficeret. Mange typer skadelig kode har den grimme vane, at de simpelthen dræber firewallen. Det kan kun forekomme, når man arbejder med en software firewall. En router/firewall lever sit eget liv og er i princippet ligeglad med, hvilken programmer du kører på din pc.

En anden type firewall er baseret på ren software. Der er typisk tale om et lille program, som man installerer på sin Microsoft Windows maskine. En software firewall beskytter dit system ved, ligesom en router/firewall at afvise den trafik, du ikke har givet tilladelse til må passere. Men den kan tilmed, i modsætning til router/firewall, kigge nærmere på hvilke programmer, du vil give tilladelse til må gå på internettet. Det kan være en fordel, hvor flere i familien deler samme pc og hvor man ønsker kontrol med, hvilke programmer der må køres og bruges på maskinen.

Software firewalls findes i mange afskygninger og indpakninger, hvoraf flere er gratis til privat brug. Lad det dog være sagt med det samme, at der er stor forskel på kvaliteten af softwarebaserede firewalls. Vi giver i denne artikel et par henvisninger til software firewalls, som i vores tests, har udvist stabilitet og ønsket funktionalitet samt naturligvis de krav til sikkerhed, man skal stille til et produkt af denne type.

Når du installerer en software firewall, så skal du være opmærksom på, at programmet først skal lære dig at kende. Hvad vil du gerne bruge din pc til? Vil du f.eks. bruge den til at chatte med din venner over MSN Messenger, spille spil, bruge den til VPN og hjemmearbejdsplads, eller noget helt andet. Firewallen skal du lære op, så den gør, hvad du ønsker. Det er derfor vigtigt, at du kigger på de beskeder, som den giver dig og du samtidig forholder dig til de spørgsmål, den stiller. Brug eventuelt lidt tid på at kigge i manualen, så du opnår bare et minimum af fortrolighed med de beskeder og spørgsmål som kan fremkomme. En software firewall har ingen nyttig funktion, hvis man hovedløst svarer ja. Kig derfor kritisk på de beskeder som fremkommer og udvis sund skepsis. Selvom du afviser, at et program må gå på internettet, og du bagefter fortryder det, så er det let at ændre i firewallpolitikken, som ofte er repræsenteret af et overskueligt og letforståeligt grafisk interface. En software firewall kan, hos nedenstående producenter, hentes gratis, hvis den blot anvendes til privat brug.

Sygate Personlig firewall: http://smb.sygate.com/

Zonealarm: http://www.zonealarm.com/

Tiny Firewall: http://www.tinysoftware.com/

Nyheder
Faaborg Vest Antenneforenings nyhedssektion er delt op i tre sektioner; nyheder vedrørende TV & Radio, nyheder vedrørende Internet og generelle nyheder.
 
I nedenstående kan du vælge en af disse nyhedssektioner: 
Faaborg Vest Antenneforening - Margrethevang 57 - 5600 Faaborg, telefon 4440 1213
Designet af conceive.dk
プラダ 財布 クロエ 店舗 FILA メンズ店舗 エアジョーダン ナイキ スニーカー 正規品 BRIEFING CONVERSE 免税店 人気新品 カテゴリ フェンディ 財布 グッチ 財布 メンズ KEEN レディース専門店 帽子 通販 メンズ INCASE 店舗 80%以上割引 LACOSTE 激安販売CLARKS シャネル 財布 フェンディ 財布 PATRICK 値段免税店 puma スニーカー アウトレット TUMI 激安販売 VANS 日本正規専門店 CONVERSE 本物正規品販売 グッチ 財布 アグ 激安 jordan nike apparel クロエ 財布 コーチ アウトレット air force エルメス 財布 プラダ アウトレット
ナイキ 靴 コンバース オールスター レイバン 店舗 レイバン サングラス バンズ 靴 Cheap nike Air Jordan